72. Kriterier för en bra pub

Läge

+          Nära bostad och/eller jobb.
+          Nära en station, vandringsled eller annat sätt att enkelt att ta sig dit med cykel, buss eller tåg.
+          Vacker omgivning exempelvis hav, söt by, gröna kullar eller något trevligt slott.
–          Mitt i porrkvarter.
–          Dyra taxiresor krävs för att ta sig dit.

Ölutbud

+          Många och/eller udda märken.
+          Real ale på fat.
+          Free house.
–          Tråkigt standardutbud (läs: dussinlager).
–          Bryggeripub, om man inte gillar det bryggeriets öl (som jag och Brains).

Byggnad

+          Intressant bakgrund, exempelvis ett tidigare liv som kyrka, teater, bryggeri eller bordell.
+          En prunkande trädgård med trevliga utemöbler.
+          Strå- halm- eller vasstak.
–          Ser ogästvänlig och tillbommad ut.

Inredning

+ +      Bekväma stolar eller fåtöljer.
+ +      Sprakande brasa.
+          Många små rum eller avdelningar.
–          Obekväma, stenhårda eller trasiga träbänkar.
–          Stor kal brunmurrig yta.
–          Om det känns som att städbelysningen glömts på.

Klientel

+          Blandade åldrar, med tonvikt på 25‑55.
+          Blandad könsfördelning.
+          Vännernas stampub.
+ +      Fyrbenta vänner är välkomna.
–          Tre äldre slitna herrar direkt ur Eastenders.
–          Knôkfullt med lättklädda hånglande par.
–          Knôkfullt med lättklädda ungdomar två färgglada alkoläsk från att börja hångla.
–          Barnfamiljer, om man nu inte råkar tillhöra den kategorin själv.

Meny

+          Det finns en.
+          Det finns mer än varm macka och chips på den.
+ +      Om den låter som något ur en kokbok av Jamie Oliver.
+ + +  Om den låter som något ur en kokbok av Jamie Oliver och köket har öppet.

Personal

+          Pratar en begriplig dialekt.
+          Kunniga och service-inriktade.
–          Vägrar byta ut surnad öl (det är för övrigt ett stort minus att surnad öl säljs överhuvudtaget).

Toaletter

+          I tillräckligt antal i förhållande till storleken på puben.
+          Tillräckligt rymliga för att man ska kunna vända sig om.
(+)       Handfaten är stora nog för fottvätt.
– –       Om det är förenligt med fara för liv och lem att besöka dem efter alkoholintag.

Atmosfär

+          Man känner sig som stammis efter en pint.
+          Det är drygt halv-fullt.
–          Det är stekhett, då riskerar man att fördricka sig på spetsad cider.
–          Isande kallt.
–          Det luktar gammal rök, det är totalvidrigt.
–          Ljudvolymen är sådan att konversation är uteslutet och huvudvärken hotande nära.

Städning

+          Om frågan om städning inte ens kommer upp i ens medvetande.
–          Glasen fastnar i kletiga bord eller man på annat sätt blir påmind om frånvaron av städinsatser.

Underhållning, musik, comedy, quizz

+          Om jag går dit för underhållningens skull.
– –       Om underhållningen är i vägen för väsentligare aktiviteter.

Namn

+          Ett skojigt namn, som är lätt att komma ihåg, eller har en kul historia som involverar Kung Arthur, är alltid ett plus men inte direkt avgörande.

Joker

Solig uteservering första vårdagen.

Håller ni med eller har ni bättre förslag?

4 tankar kring ”72. Kriterier för en bra pub

  1. Cyklisten

    Kan tänka mig:
    läge utmed trevlig cykelväg, handfat stort nog att fylla på sin kamelpak och en trevlig uteveranda där man kan sitta och njuta med full koll på cykeln.

    Svara
  2. 26_dollars_in_my_hand

    Håller med och vill gärna lägga till:

    Läge
    + ”Vacker omgivning exempelvis” Themsen

    Ölutbud
    + Bitter på fat
    + Cornish ale t.ex. Cornish Knocker
    + Yorkshire ale t.ex. Black Sheep Ale, Village Idiot Ale
    + Rätt öltemperatur
    + Handdragen öl

    Personal
    + Gärna transvestit i baren som på The Roebucks, Rickmond Hill
    + Tappar glaset fullt

    Toaletter
    + I botten av en brant trappa

    Svara
    1. författaren Inläggsförfattare

      Tack för många bra förslag!
      Themsen kan vara lite svårt i Wales men kanske vi kan enas om någon vacker flod i största allmänhet?
      Bitter på fat, absolut, det är nödvändigt. Cornish Knocker eller Village Idiot Ale har jag aldrig provat – har jag missat något?
      Rätt öltemperatur – absolut. Vill minnas något ställe där det var lagom beställa en ny öl precis när du började på din förra, för att den nya ölen skulle hinna bli tempererad innan det var dags dricka den (men tror inte den episoden kom med i boken i slutänden).
      Trappor och pubtoaletter hör absolut inte ihop.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.